H Ακράτεια ούρων είναι ίσως το Ουρολογικό σύμπτωμα που επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλο την ποιότητα ζωής του ατόμου, η σοβαρή ακράτεια μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και μια μορφή αναπηρίας.
Τα άτομα με σοβαρή ακράτεια ούρων βιώνουν αναρίθμητες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, μεταξύ άλλων και κοινωνικό αποκλεισμό λόγω του γεγονότος ότι αναγκάζονται να αποφεύγουν να παρακολουθούν διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις λόγω του φόβου της αποκάλυψης του προβλήματός τους. Αυτό εντέλει δημιουργεί αισθήματα ντροπής, έλλειψη αυτοπεποίθησης, και ψυχολογικά προβλήματα. Η ακράτεια μπορεί να εμφανίζεται ή να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Αυτό οδηγεί πολλά άτομα σε αποφυγή της σεξουαλικής δραστηριότητας ή ακόμη και σύναψης σχέσεων.
Πολλοί από τους ασθενείς με ακράτεια αποφεύγουν χαρακτηριστικά να ζητήσουν ιατρική συνδρομή, λόγω ίσως της λανθασμένης αντίληψης, ότι η ακράτεια ‘δεν θεραπεύεται’.
Με τον όρο ακράτεια ούρων εννοούμε την μη-επιθυμητή  απώλεια ούρων από τον άνδρα ή τη γυναίκα. Η ποσότητα των ούρων μπορεί να κυμαίνεται από μερικές σταγόνες μέχρι ολική ακράτεια ούρων, που σημαίνει ότι όλη η ποσότητα ούρων που παράγεται στα Νεφρά καταλήγει στο εξωτερικό περιβάλλον  χωρίς απολύτως κανένα έλεγχο. Η ακράτεια μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας, κατά τη διάρκεια του ύπνου, στο σπίτι, κατά την επαγγελματική ή κοινωνική δραστηριότητα του ατόμου.
Η ακράτεια ούρων είναι πολύ πιο συνηθισμένη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με την ανατομία της γυναικείας ουρήθρας και του πυελικού εδάφους, το μήκος της γυναικείας  σε σχέση με την ανδρική ουρήθρα ( είναι πολύ μικρότερο ),  καθώς και στο ότι οι γυναίκες με τη διαδικασία του τοκετού υφίστανται σε κάποιο βαθμό χαλάρωση των μυών του Πυελικού εδάφους.

Ακράτεια Ούρων – Κατηγορίες

Η ακράτεια ούρων ανάλογα με την αιτιολογία μπορεί να χωρισθεί στις ακόλουθες κατηγορίες:
Ακράτεια επιτακτικού τύπου ( urge incontinence ). Συμβαίνει όταν ο ασθενής αισθάνεται μια ξαφνική, πολύ έντονη ανάγκη για άμεση ούρηση. Ο χρόνος προειδοποίησης που παρέχεται είναι εξαιρετικά σύντομος και πολλές φορές είναι αδύνατη η έγκαιρη επίσκεψη στην τουαλέτα. Συμβαίνει και στα δύο φύλλα, είναι όμως αρκετά πιο συχνή στις γυναίκες. Στους άνδρες μπορεί να εμφανιστεί σε περιπτώσεις καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη
Ακράτεια από προσπάθεια ( stress incontinence ).Στην περίπτωση αυτή έχουμε ακράτεια ούρων μετά από αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος βήχει, γελάει, σηκώνει κάποιο βάρος, κάνει γυμναστική, ή με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Η ακράτεια από προσπάθεια είναι αρκετά συχνή στις γυναίκες, ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν ιστορικό φυσιολογικών τοκετών με νεογέννητα μεγάλου βάρους. Στους άνδρες αυτού του τύπου η ακράτεια εμφανίζεται κυρίως μετά από Προστατεκτομή.
Ακράτεια Μικτού τύπου. ( Mixed incontinence ).  Συμβαίνει στις περιπτώσεις που συνυπάρχουν ταυτόχρονα η ακράτεια επιτακτικού τύπου και η ακράτεια από προσπάθεια.
Ακράτεια από Υπερχείλιση ( Overflow incontinence ). Συμβαίνει στις περιπτώσεις που η Κύστη γεμίζει πλήρως με ούρα τα οποία υπερχειλίζουν συνεχώς. Είναι συνήθης στους άνδρες που έχουν Προχωρημένη Υπερπλασία Προστάτη. Συμβαίνει επίσης σε περιπτώσεις βλάβης της νεύρωσης της κύστης ( denervation ) μετά από μεγάλα χειρουργεία στη πύελο, όπως Ριζική Υστερεκτομή, Ριζική Προστατεκτομή, Κοιλιοπερινεϊκή εκτομή Ορθού κ.λ.π

Ο κάθε τύπος ακράτειας επιδέχεται θεραπευτικούς χειρισμούς ανάλογα με το αιτιολογικό υπόβαθρο. Ασκήσεις πυελικού εδάφους, αντιχολινεργικά φάρμακα, a – blockers, διαλείποντες αυτοκαθετηριασμοί, περιπεϊκοί καθετήρες, αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να δώσουν λύση σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό που θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς .