Περιτομή είναι η πλήρης αφαίρεση ( εκτομή ) της ακροποσθίας του πέους. Με απλά λόγια, αφαιρούνται τα τελευταία 2-4 εκ. του δέρματος του πέους, μαζί με το έσω πέταλο της ακροποσθίας.  Η περιτομή είναι ίσως η πιο συχνή ουρολογική επέμβαση.
Ο πιο βασικός λόγος για τον οποίο κάποιος θα αναζητήσει να υποβληθεί σε περιτομή, είναι αν πάσχει από στένωση της ακροποσθίας, δηλαδή φίμωση. Άλλες πιθανές ενδείξεις για τη διενέργεια περιτομής είναι ο πόνος στην περιοχή της ακροποσθίας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, οι πολύ συχνές φλεγμονές της βαλάνου του πέους (βαλανοποσθίτιδες), η δυσκολία στην παροχέτευση των ούρων που μπορεί να φτάσει μέχρι την επίσχεση ούρων, οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, η παρουσία δερματικών παθήσεων στην περιοχή της ακροποσθίας ( σκληρυντικός λειχήνας, πολύ συχνές υποτροπές κονδυλωμάτων ), λόγοι θρησκευτικοί ( εβραίοι, μουσουλμάνοι ) κ.λ.π.

περιτομή
Η περιτομή εκτός από θεραπευτική επιλογή σε όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα δρα και προφυλακτικά. Έχει τεκμηριωθεί ότι άνδρες που έχουν υποβληθεί σε περιτομή παρουσιάζουν σημαντικά μειωμένο ποσοστό μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ιού των κονδυλωμάτων (HPV), και του ιού HIV.
Με την περιτομή επιτυγχάνεται επίσης καλύτερη τοπική υγιεινή του πέους. Είναι γνωστό ότι σε λαούς όπως π.χ. οι Εβραίοι που εφαρμόζουν την περιτομή από τη βρεφική ηλικία ο καρκίνος του πέους είναι ουσιαστικά άγνωστος. Αυτό οφείλεται στο ότι ο ιος HPV που ευθύνεται για τον καρκίνο του πέους δεν μπορεί να αποθηκευτεί και να κρυφτεί κάτω από την ακροποσθία, μέσα στις σμηγματογόνες εκκρίσεις του πέους. Με την Περιτομή επιτυγχάνεται επίσης μείωση των μυκητιασικών λοιμώξεων ( βαλανοποσθίτιδες ). 
Για κάποιους ασθενείς που εκτός από φίμωση πάσχουν και από βραχύ χαλινό, η περιτομή μπορεί να συνδυαστεί και με διατομή του χαλινού.
Παρ’όλο που η Περιτομή αποτελεί επέμβαση ρουτίνας, είναι μία επέμβαση που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και χειρουργική εμπειρία. Επειδή ακριβώς αφορά το πέος και τη σεξουαλική ζωή του ατόμου, έχει μεγάλη σημασία να επιτευχθεί άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Για αυτό το λόγο στην προσωπική μου πρακτική εφαρμόζω εδώ και πάνω από 15 έτη την πλαστική επέμβαση περιτομής και όχι την απλή περιτομή. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη καθώς με την πλαστική περιτομής  η διατομή των ιστών της ακροποσθίας καθώς και η διατομή του χαλινού προσαρμόζεται στις ειδικές ανατομικές διαφοροποιήσεις που παρουσιάζει κάθε πέος, ώστε να επιτευχθεί τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα. Κανένα πέος δεν είναι ακριβώς όμοιο με κάποιο άλλο, συνεπώς η περιτομή δεν είναι μία επέμβαση που μπορεί να γίνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε κάθε ασθενή. Πριν από την επέμβαση οριοθετείται με ακρίβεια με χειρουργικό μαρκαδόρο η περιοχή της ακροποσθίας που θα γίνει η τομή. Έχει μεγάλη σημασία η τομή να προσαρμοσθεί στις ειδικές μορφολογικές απαιτήσεις του κάθε πέους. Για παράδειγμα, κάποιοι άνδρες έχουν αρκετά μεγάλη σε μήκος ακροποσθία, οπότε σε αυτούς θα πρέπει να αφαιρεθεί μεγαλύτερο τμήμα για να επιτευχθεί αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα. 

Η περιτομή συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία, σε ειδικές όμως περιπτώσεις, ή όταν ο ασθενής το απαιτεί ( εξαιρετικά αγχώδεις ασθενείς) μπορεί να γίνει και με μέθη (ελαφρά μορφή γενικής αναισθησίας ). Στα παιδιά η περιτομή γίνεται πάντα υπό γενική αναισθησία.

Η περιτομή δεν απαιτεί νοσηλεία σε κλινική, και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο συνήθως αμέσως μετά την επέμβαση. Αν η περιτομή έχει γίνει υπό μέθη θα πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 2 ώρες προτού ο ασθενής λάβει εξιτήριο. Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται γύρω στα 30-40 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης τοποθετούνται πολύ λεπτά ράμματα ( μέγεθος 4-0  ), τα οποία απορροφούνται σε διάστημα 15 ημερών, δεν υπάρχει δηλαδή η ανάγκη για αφαίρεσή τους.
Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται γύρω από το σημείο της χειρουργικής τομής μία βαζελινούχα γάζα εμποτισμένη με αντιβιοτικό η οποία αφαιρείται την επόμενη μέρα. Ο ασθενής μετά την περιτομή ουρεί κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, και δεν χρειάζεται η συστηματική λήψη αναλγητικών.  Συνήθως συνιστάται η λήψη αντιβιοτικών για 4-5 μέρες μετά την περιτομή.
Μετά την περιτομή, η επούλωση του δέρματος επέρχεται σε διάστημα 2-3 εβδομάδων, και οι σεξουαλικές επαφές μπορούν να ξεκινήσουν μετά από 3-4 εβδομάδες.