στυτική δυσλειτουργίαΤα προβλήματα στύσης ( στυτική δυσλειτουργία ), αποτελούν σήμερα ένα από τα πιο συχνά Ανδρολογικά προβλήματα για τα οποία οι ασθενείς απευθύνονται στον Ουρολόγο. Η σύγχρονη επιστήμη έχει εντοπίσει σαφείς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς με οργανικό υπόβαθρο που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία. Μία πλειάδα νόσων , η πλειονότητα των οποίων είναι απότοκος του σύγχρονου Δυτικού τρόπου ζωής, έχει αποδεδειγμένα συνδεθεί με την μειωμένη ποιότητα ή και την πλήρη απουσία των στύσεων. Πολύ σημαντικό όμως είναι και το κομμάτι της ψυχολογικής διερεύνησης του άνδρα, καθότι μία πλειάδα ψυχολογικών διαταραχών, ειδικά στους νεότερους άνδρες, ευθύνονται για την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας. Η σύγχρονη Ουρολογία είναι σε θέση να προσφέρει μία πλειάδα θεραπευτικών προσεγγίσεων.  Στο ιατρείο μου εφαρμόζω ακριβώς την εξατομικευμένη προσέγγιση στο ειδικό πρόβλημα του κάθε άνδρα εστιάζοντας στη κάθε περίπτωση με συστηματική επιστημονική προσέγγιση, αλλά και ανθρώπινο ενδιαφέρον.

 

 

 


Επιδημιολογία

Η επίπτωση της πλήρους Στυτικής Δυσλειτουργίας (Σ.Δ.), υπολογίζεται περίπου στο 3-5% για τους άνδρες κάτω των 40 ετών , 10-20% για την ηλικία των 60, ενώ φθάνει στο 40% στην ηλικία των 80 ετών. Αν όμως προσθέσουμε το ποσοστό των ανδρών που παρουσιάζουν μερική ή παροδική στυτική δυσλειτουργία τότε τα ποσοστά αυτά είναι πολύ υψηλότερα.

Ανατομία και φυσιολογία της στύσης

Το πέος του άνδρα αποτελείται από 2 παράλληλους κυλίνδρους, τα σηραγγώδη σώματα. Όταν τα σηραγγώδη σώματα γεμίσουν με αίμα προερχόμενο από τη συστηματική κυκλοφορία, τότε το πέος περιέρχεται σε στύση. Ο μηχανισμός της στύσης είναι πολυσύνθετος. Κατ’αρχάς για να ξεκινήσει η διαδικασία ενεργοποίησης της στύσης πρέπει να υπάρχει ένα ψυχικό ερέθισμα. Στη συνέχεια νευρικοί , ορμονολογικοί και αγγειακοί μηχανισμοί συνεργούν ώστε να γίνει χαλάρωση των σηραγγωδών σωμάτων, αύξηση της αιματικής ροής εντός αυτών, και πλήρωση τους με αίμα. Η πλήρωση αυτή των σηραγγωδών σωμάτων με αίμα προκαλεί συμπίεση του φλεβικού πλέγματος επάνω στο περίβλημα των σηραγγωδών σωμάτων με αποτέλεσμα την παγίδευση του αίματος εντός αυτών, διατηρώντας έτσι σταθερή τη στύση για κάποιο χρονικό διάστημα.

Στυτική Δυσλειτουργία – Αίτια

Οργανικά Αίτια

Καρδιολογικές νόσοι
Αρτηριακή υπέρταση
Αγγειακές νόσοι
Αρτηριοσκλήρυνση ( Αθηροσκλήρωση)
Σακχαρώδης Διαβήτης (τύπου Ι και ΙΙ )
Υπερλιπιδαιμία ( υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια)
Παχυσαρκία
Ορμονικές Διαταραχές ( Υπερ- και Υπο- Θυρεοειδισμός, Υπερπρολακτιναιμία, χαμηλή Τεστοστερόνη)
Νευρολογικά νοσήματα ( Αγγειακά εγκεφαλικά, Νόσος Πάρκινσον, παθήσεις σπονδυλικής στήλης/Νωτιαίου μυελού)
Πλαστική Σκλήρυνση πέους ( Νόσος Peyronie’s)
Φάρμακα ( Σιμετιδίνη, Αντιανδρογόνα, Διουρητικά, αντιυπερτασικά, b-blockers, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, αντιισταμινικά κ.λ.π.)
Προβλήματα Προστάτη ( Προστατίτιδες, Υπερπλασία του Προστάτη)
Φίμωση
Κάπνισμα
Ναρκωτικά/Ινδική κάνναβη
Αλκοολισμός
‘Έλλειψη σωματικής άσκησης
Χειρουργικές επέμβάσεις ( μεγάλα χειρουργεία στην πύελο π.χ. κυστεκτομή, προστατεκτομή, κολεκτομή)

Ψυχολογικά αίτια

Άγχος
Κατάθλιψη
Οικογενειακά/ Επαγγελματικά προβλήματα
Προβλήματα επικοινωνία εντός της σχέσεως
Άγχος σεξουαλικής επίδοσης (performance anxiety)
Διαταραχές προσωπικότητας/Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Ψυχώσεις

Στυτική Δυσλειτουργία – Θεραπεία

Η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας πρέπει να λαμβάνει υπόψη το κλινικό υπόβαθρο της κάθε περίπτωσης και τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε άνδρα.Οι δυνατότητες θεραπευτικών παρεμβάσεων είναι οι ακόλουθες:
Ψυχοθεραπεία
Φαρμακοθεραπεία με αναστολείς PDE-5 ( Tadalafil,Vardenafil,Sildenafil, Avanafil)
Ενδοπεϊκές ενέσεις
Συσκευές κενού
Πεϊκές προθέσεις