Συχνουρία είναι το πιο συχνό Ουρολογικό σύμπτωμα. Συχνουρία έχουμε όταν επισκεπτόμαστε την τουαλέτα πιο συχνά από 7 φορές το 24ωρο. Η ποσότητα των ούρων που αποβάλλεται είναι συνήθως μικρή και έτσι ο συνολικός όγκος των ούρων που αποβάλλεται ανά 24ωρο παραμένει φυσιολογικός ( ανάμεσα σε 1,5 και 2 λίτρα ).Η συχνουρία πρέπει να διαχωρίζεται από την Πολυουρία που είναι ένας συνδυασμός συχνουρίας με αποβολή όμως μεγάλων ποσοτήτων ούρων φτάνοντας συνολικούς όγκους ούρων ανά 24ωρο πάνω από 3 λίτρα. Η συχνουρία μπορεί να υπάρχει ως μοναδικό σύμπτωμα, ή να συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα όπως δυσκολία στην ούρηση, πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση, αίμα στα ούρα κ.λ.π.

Ποια είναι τα αίτια της συχνουρίας?

Συχνουρία μπορεί να προκαλέσει μια πλειάδα Ουρολογικών παθήσεων. Η πιο συχνή πάθηση που συνδέεται με τη συχνουρία είναι η Ουρολοίμωξη. Στη γυναίκα, οι πιο συχνή μορφή Ουρολοίμωξης που προκαλεί συχνουρία είναι οι κυστίτιδες, ενώ στον άνδρα οι Προστατίτιδες. Στους άνδρες μεγαλύτερων ηλικιών, πολύ συχνή αιτία συχνουρίας είναι η καλοήθης Υπερτροφία του Προστάτη.

Άλλες αιτίες συχνουρίας περιλαμβάνουν τη λιθίαση Ουροδόχου κύστης ή του κατώτερου ουρητήρα, στενώματα ουρήθρας, κυστεοκήλη ή ορθοκήλη, ιστορικό ακτινοβολίας της κύστεως ή παρακείμενων οργάνων, διάμεση κυστίτιδα, σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης, κύηση, μικροβιακή κολπίτιδα.

Σε σπανιότερες περιπτώσεις, ο καρκίνος της κύστης, ιδιαίτερα στη μορφή CIS ( carcinoma in situ ), προκαλεί συχνουρία, και γενικότερα ερεθιστικού τύπου ούρηση .

Με τη συχνουρία συνδέονται επίσης διάφορες συστηματικές νόσοι, με πιο χαρακτηριστικές το Σακχαρώδη Διαβήτη ( τύπου Ι και ΙΙ ), και τον Άποιο Διαβήτη.

Από τα φάρμακα, τα διουρητικά προκαλούν αυξημένη αποβολή υγρών από το σώμα, και συνεπώς αυξημένη διούρηση. Σε ασθενείς που λαμβάνουν διουρητικά ( π.χ. Lasix ) και ταλαιπωρούνται από συχνουρία κατά τη διάρκεια της νύχτας ( νυχτουρία) , πιθανόν να βοηθήσει η λήψη του διουρητικού φαρμάκου τουλάχιστον 4-5 ώρες πριν την κατάκλιση.

Η μεγάλη κατανάλωση υγρών και κυρίως καφέ, τσαγιού, ακοολούχων ποτών, αναψυκτικών τύπου cola και χυμού πορτοκαλιού δρούν ερεθιστικά για την κύστη και προκαλούν συχνουρία.

Τέλος, το άγχος και οι περίοδοι έντονου stress είναι δυνατό να συνδέονται με συχνουρία. Στις περιπτώσεις αυτές, ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος δεν αποκαλύπτουν κάτι παθολογικό, ενώ μόλις αρθεί ο στρεσογόνος παράγοντας σταματούν και τα συμπτώματα.

Ποιες εξετάσεις είναι οι ενδεδειγμένες για τη διερεύνηση της συχνουρίας?

Η πιο βασική εξέταση είναι η Γενική εξέταση Ούρων που μπορεί να συνοδεύεται και από Καλλιέργεια και Αντιβιόγραμμα. Το υπερηχογράφημα Ουροδόχου κύστης ( και προστάτη στους άνδρες ) είναι η πιο βασική ακτινολογική εξέταση που χρειάζεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο Ουρολόγος μπορεί να συστήσει επιπλέον εξετάσεις όπως η Κυστεοσκόπηση, η Ουροομέτρηση, και η Αξονική Τομογραφία.

Μπορεί επίσης ο γιατρός σας να σας ζητήσει να συλλέξετε τα ούρα σας για ένα 24ωρο και να καταγράφετε κάθε φορά που ουρείτε την ακριβή ποσότητα ούρων που αποβάλετε, αλλά και την ακριβή ποσότητα υγρών που καταναλώνετε. Αυτό ονομάζεται ημερολόγιο ούρησης ( voiding diary ) και είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη διερεύνηση της συχνουρίας.

Πως θεραπεύεται η Συχνουρία?

Για τη βελτίωση ή εξάλειψη της συχνουρίας στρεφόμαστε πάντα στη θεραπεία του υποκείμενου νοσήματος. Για παράδειγμα, η θεραπεία μιας ουρολοίμωξης με αντιβιωτικά θα οδηγήσει αυτόματα και στην εξάλειψη της συχνουρίας. Στις περιπτώσεις υπερδραστήριας κύστης ενδείκνυται η χορήγηση  αντιχολινεργικών φαρμάκων, ενώ στις περιπτώσεις που η συχνουρία οφείλεται σε καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, έχουμε σημαντική βελτίωση της συχνουρίας με τη χορήγηση εκλεκτικών a-blocker. Στις περιπτώσεις που η συχνουρία δεν οφείλεται σε κάποιο παθολογικό πρόβλημα αλλά σε παράγοντες τύπου lifestile, υπάρχει σημαντικό περιθώριο παρεμβάσεων με μείωση της συνολικής πρόσληψης υγρών στο 24ωρο, αποφυγή πολλών ροφημάτων με καφείνη, Coca-Cola κ.λ.π.