Το υπερηχογράφημα προστάτη είναι μία από τις πιο σημαντικές διαγνωστικές εξετάσεις που γίνονται σε ένα Ουρολογικό ιατρείο. Το υπερηχογράφημα προστάτη είναι απαραίτητο για τη διερεύνηση μιας σειράς συμπτωμάτων που σχετίζονται με το ουροποιητικό σύστημα, όπως συχνουρία, μειωμένη ροή ούρων, επιτακτική ούρηση κ.λπ.

Το υπερηχογράφημα προστάτη μπορεί να διενεργηθεί με 2 τρόπους, είτε με χρήση της κοιλιακής ( convex ) κεφαλής, είτε με χρήση της διορθικής ( transrectal ) κεφαλής. Η πιο συχνά εφαρμοζόμενη μέθοδος είναι αυτή με τη χρήση της κοιλιακής ( convex ) κεφαλής η οποία είναι πιο εύκολη και δεν προκαλεί δυσφορία στον εξεταζόμενο. Η μέθοδος με τη χρήση της διορθικής κεφαλής παρέχει μεν μεγαλύτερη ακρίβεια στην απεικόνιση, είναι όμως επεμβατική ( invasive ), καθώς απαιτεί εισχώρηση της κεφαλής του υπερήχου εντός του ορθού ( εντέρου) και για αυτό δεν είναι καλά ανεκτή από όλους τους ασθενείς. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιείται κυρίως κατά τη λήψη βιοψιών προστάτη και όχι για έλεγχο ρουτίνας.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να διενεργείται το υπερηχογράφημα προστάτη ?

Κάθε άντρας μετά την ηλικία των 50 ετών πρέπει να υποβάλλεται σε έλεγχο ρουτίνας για τον έλεγχο του προστάτη αδένα. Ο έλεγχος αυτό περιλαμβάνει δακτυλική εξέταση, έλεγχο psa , και υπερηχογράφημα προστάτη.

Σε περιπτώσεις συμπτωμάτων από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, όπως συχνουρία, ούρηση περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια της νύκτας, μειωμένη ακτίνα ( δύναμη ροής ) ούρων, επιτακτική ανάγκη για ούρηση, πόνο ή κάψιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης το υπερηχογράφημα προστάτη δίνει πολύτιμες πληροφορίες όπως:

Εκτίμηση του συνολικού όγκου του Προστάτη. Μπορούμε να μετρήσουμε το μέγεθος του προστάτη και να δούμε αν υπάρχει Υπερτροφία Προστάτη. Το φυσιολογικό μέγεθος του Προστάτη κυμαίνεται γύρω στα 25 – 30 κ.εκ., σε περιπτώσεις όμως Υπερτροφίας του Προστάτη μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 100 – 150 κ.εκ.

Απεικόνιση ύποπτων περιοχών του Προστάτη. Περιοχές του προστάτη με δομή διαφορετική από τη φυσιολογική απεικονίζονται με διαφορετική ηχογένεια. Αυτές οι περιοχές μπορεί να υποκρύπτουν χρόνιες φλεγμονές, ύποπτες εστίες για κακοήθεια, προστατικές επασβεστώσεις, προστατική λιθίαση, αποστήματα. Πολλές φορές μία κακοήθεια του Προστάτη μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική αρχιτεκτονική ηχομορφολογία , όπως για παράδειγμα να δημιουργήσει παρεκτόπιση της προστατικής κάψας.

Ανεύρεση μέσου λοβού του Προστάτη. Ο μέσος λοβός του προστάτη δεν αναπτύσσεται σε όλα τα άτομα, όταν όμως υπάρχει μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα ούρησης. Με το υπερηχογράφημα προστάτη μπορούμε πολύ εύκολα να δούμε αν υπάρχει μέσος λοβός του προστάτη και τι μέγεθος έχει. Η πληροφορία αυτή έχει σημασία γιατί η απόφραξη που δημιουργεί ο μέσος λοβός είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπισθεί με φαρμακευτική θεραπεία και μπορεί να χρειαστεί να καταφύγουμε σε χειρουργική αντιμετώπιση.

 

Πως γίνεται η βιοψία προστάτη με υπερηχογράφημα προστάτη?

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ένδειξη για κακοήθεια του προστάτη όπως σε αυξημένη τιμή psa, ή ανεύρεση σκληρίας του προστάτη σε δακτυλική εξέταση, χρησιμοποιούμε το διορθικό υπερηχογράφημα προστάτη για τη λήψη βιοψιών προστάτη.

Ο ασθενής ξαπλώνει σε πλάγια θέση στο εξεταστικό κρεβάτι και εισάγεται στο ορθό, διαμέσου του δακτυλίου του πρωκτού, η κεφαλή του διορθικού υπερήχου. Κατόπιν, λαμβάνονται εικόνες από όλες τις περιοχές του προστάτη και γίνονται μετρήσεις μεγέθους του προστάτη. Μέσα από ένα ειδικό κανάλι που βρίσκεται στην κεφαλή του διορθικού υπερήχου εισάγεται μία λεπτή βελόνα βιοψίας και αφού γίνει έγχυση τοπικού αναισθητικού λαμβάνονται βιοψίες από όλες τις περιοχές του προστάτη αδένα.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για τη διενέργεια υπερηχογραφήματος προστάτη?

Για να κάνουμε υπερηχογράφημα προστάτη με χρήση της κοιλιακής κεφαλής πρέπει η ουροδόχος κύστη να περιέχει ικανή ποσότητα ούρων ( τουλάχιστον 200 κ.εκ. ). Συνήθως συστήνουμε στον ασθενή να μην ουρήσει για τουλάχιστον 2 ώρες πριν την εξέταση και να έχει καταναλώσει ικανή ποσότητα υγρών.

Για τη διενέργεια διορθικού υπερηχογραφήματος προστάτη δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία.

 

 

 

 Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο ειδικός Ουρολόγος πρέπει να έχει υποστεί ειδική εκπαίδευση καθώς και να έχει επιτυχώς υποστεί τη δοκιμασία εξετάσεων για χρήση Υπερήχων του Ουροποιητικού συστήματος. Ο ιατρός Καφετσούλης Απόστολος διαθέτει ειδική άδεια από το Υπουργείο Υγείας (ΑΔΑ:4568Θ-ΧΙΥ) και είναι πιστοποιημένος για τη διενέργεια Υπερηχογραφημάτων του Ουροποιητικού και Γεννητικού συστήματος.