Καρκίνος Ουροδόχου ΚύστηςΟ Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος του Ουροποιητικού συστήματος και ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες μετά τον καρκίνο του Προστάτη, του Πνεύμονα, και του Παχέος Εντέρου. Είναι 2.5 φορές πιο συχνός στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Μπορεί  να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και σε παιδιά, όμως η επίπτωση του αυξάνεται με την ηλικία και εμφανίζει τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης μετά τα 70 έτη. Έχει επικρατήσει η πρακτική,πολλές φορές, ο καρκίνος Κύστης να αναφέρεται ως Θηλώματα.

Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης – Συμπτώματα

Το πιο κλασσικό σύμπτωμα είναι η Αιματουρία που διαχωρίζεται σε Μακροσκοπική όταν τα ούρα είναι χρωματισμένα με αίμα, ή Μικροσκοπική όταν τα ούρα έχουν το φυσιολογικό υποκίτρινο χρώμα αλλά ανευρίσκουμε ίχνη αίματος στην εξέταση Ούρων με μικροσκόπιο ή dipstick.
Η αιματουρία μπορεί να είναι συνεχής ή διακοπτόμενη δηλαδή να παρεμβάλλονται διαστήματα ούρησης χωρίς αιματουρία.
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με Καρκίνο Ουροδόχου Κύστης είναι τα ερεθιστικά συμπτώματα ούρησης δηλαδή συχνουρία, δυσουρία ( κάψιμο κατά την ούρηση), και επιτακτικότητα ( πολύ έντονη, ξαφνική επιθυμία για ούρηση που είναι αδύνατο να αναβληθεί).
Όταν ο καρκίνος είναι προχωρημένος και επεκταθεί σε άλλα όργανα του σώματος τότε έχουμε συμπτώματα μεταστατικής νόσου όπως πόνο στα οστά, αναπνευστική δυσχέρεια, οιδήματα στα πόδια, γενικευμένες αιμορραγίες κ.λ.π.

Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης – Παράγοντες Κινδύνου

Μια σειρά από παράγοντες έχουν αναγνωρισθεί ως επιβαρυντικοί για την ανάπτυξη του καρκίνου αυτού. Αυτοί είναι:
  1. Η ηλικία. Η συχνότητα αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας.
  2. Το κάπνισμα. Αποτελεί την κυρίαρχη αιτία ανάπτυξης Καρκίνου Ουροδόχου Κύστης. Οι καπνιστές παρουσιάζουν 5 φορές πιο αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου της κύστης σε σχέση με τους μη καπνιστές.
  3. Έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες λόγω επαγγέλματος. Προϊόντα πίσσας , βενζίνης , πετρελαίου,  επεξεργασία δέρματος, καουτσούκ, ελαστικά, βαφείς, προϊόντα κομμωτηρίου ( λακ, βαφές )
  4. Χρόνιος ερεθισμός της Κύστης. Μπορεί να προκληθεί από λιθίαση κύστεως και χρόνιους καθετήρες.
  5. Φάρμακα. Φαινακετίνη και Κυκλοφωσφαμίδη.
  6. Ακτινοβολία της πυέλου. Ακτινοβολία που έχει δοθεί για θεραπεία διαφορετικού τύπου καρκίνου στην πύελο π.χ. καρκίνο του Προστάτη ή Γυναικολογικό καρκίνο αυξάνει τις πιθανότητες για ανάπτυξη Καρκίνου Ουροδόχου Κύστης.

Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης – Διάγνωση

Η πιο βασική εξέταση που κάνουμε στα πλαίσια της διερεύνησης είναι η Κυστεοσκόπηση. Με την κυστεοσκόπηση μπορούμε να εξετάσουμε το σύνολο της κύστης και να εντοπίσουμε ύποπτες μάζες ή περιοχές που δεν φαίνονται φυσιολογικές.
Επιβοηθητικές εξετάσεις είναι το υπερηχογράφημα Κύστης, η Αξονική, και η κυτταρολογική εξέταση Ούρων.

Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης – Αντιμετώπιση

Ο Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης αν διαγνωσθεί έγκαιρα, σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να ιαθεί πλήρως. Σε πρώτη φάση γίνεται η Διουρηθρική αφαίρεση του όγκου από την κύστη.
Η επέμβαση αυτή από μόνη της μπορεί να είναι αρκετή όσον αφορά τη θεραπεία του καρκίνου, χωρίς την ανάγκη για επιπλέον θεραπείες. Τα  τεμάχια των ιστών που αφαιρούνται κατά τη διάρκεια της Διουρηθρικής επέμβασης αποστέλλονται για ιστοπαθολογική εξέταση. Η ιστοπαθολογική έκθεση που προκύπτει είναι σπουδαίας σημασίας γιατί υποδεικνύει το βαθμό επιθετικότητας του καρκίνου καθώς και το αν είναι διηθητικός ή όχι.
Πολλές φορές, εκτός από τη Διουρηθρική αφαίρεση του όγκου απαιτούνται και επιπλέον  θεραπείες, όπως ενδοκυστικές εγχύσεις (με χρήση καθετήρα) με χημειοθεραπευτικά ή ανοσολογικά φάρμακα (BCG).
Σε περίπτωση που η ιστοπαθολογική έκθεση δείξει ότι ο Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης είναι διηθητικός (διηθεί τη μυϊκή στοιβάδα της κύστης που βρίσκεται σε βαθύτερα στρώματα) τότε η διουρηθρική αφαίρεση του καρκίνου δεν είναι αρκετή , και χρειάζεται Ριζική κυστεκτομή.
Η ριζική Κυστεκτομή είναι επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται τελείως η Κύστη, ο Προστάτης, και οι σπερματοδόχες κύστεις .
Σε περίπτωση που ο ασθενής είναι σε προχωρημένη ηλικία ή η γενικότερη κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει να υποβληθεί σε τόσο μεγάλη επέμβαση μπορούμε να επιλέξουμε τη λύση της Ακτινοθεραπείας. Η ακτινοθεραπεία δεν προσφέρει τα ίδια ογκολογικά αποτελέσματα με αυτά της Ριζικής Κυστεκτομής, μπορεί όμως να προσφέρει ανακούφιση στον ασθενή και να παρατείνει το προσδόκιμο επιβίωσης.