Με τον όρο αιματουρία εννοούμε την παρουσία αίματος στα ούρα. Το αίμα μπορεί να βρίσκεται σε ποσότητα τέτοια ώστε να χρωματίζει τα ούρα ροζέ ή κόκκινα και να γίνει αντιληπτή από τον ίδιο τον ασθενή. Σε αυτή την περίπτωση η αιματουρία λέγεται Μακροσκοπική. Όταν όμως το αίμα δεν βρίσκεται σε ικανή ποσότητα στα ούρα ώστε να αλλάξει το φυσιολογικό χρωματισμό τους ( υποκίτρινο ), τότε η αιματουρία ονομάζεται Μικροσκοπική. Στην περίπτωση αυτή το αίμα ανιχνεύεται στα ούρα με μικροσκοπική εξέταση ( γενική ούρων )
Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία στα ούρα περισσότερων από 2-3 ερυθρών αιμοσφαιρίων δεν είναι φυσιολογική και χρειάζεται διερεύνηση.
Όταν πρόκειται να δώσετε ένα δείγμα ούρων για Γενική εξέταση ούρων βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε προηγουμένως κάνει κάποια βαριά σωματική εργασία ή πολύ έντονη άσκηση αφού κάθε μορφής έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει Μικροσκοπική αιματουρία. Βεβαιωθείτε επίσης ( για Γυναίκες ) ότι δεν βρίσκεστε σε έμμηνο ρύση και επιτρέψτε τουλάχιστον 3-4 ημέρες από το τέλος της εμμήνου ρύσεως προτού δώσετε δείγμα για εξέταση ούρων.

Αιματουρία – Αίτια

Καρκίνος της Κύστεως, καρκίνος του Νεφρού, καρκίνος της Νεφρικής Πυέλου, των Ουρητήρων, και Καρκίνος του Προστάτη
Λιθίαση της Ουροδόχου Κύστης, Ουρητήρα, Νεφρών.
Ουρολοιμώξεις
Κακώσεις και Τραύματα του Ουροποιητικού συστήματος
Κύστεις Νεφρών
Αγγειακές Δυσπλασίες
Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη

Η διερεύνηση των Ουρολογικών αιτιών αιματουρίας περιλαμβάνει την Κυστεοσκόπηση, το Υπερηχογράφημα Νεφρών/Κύστεως/Προστάτου, την Αξονική Ουρογραφία, και την κυτταρολογική εξέταση ούρων.
Η Κυστεοσκόπηση με τη χρήση των σύγχρονων εύκαμπτων ψηφιακών Κυστεοσκοπείων μπορεί να διενεργηθεί στο ιατρείο χωρίς τη χρήση γενικής αναισθησίας και χωρίς πόνο. Η εξέταση καταγράφεται και παραδίδεται στον ασθενή σε ψηφιακή μορφή ( CD ).