Η παρουσία αίματος στο σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση ( Αιμοσπερμία ) είναι οπωσδήποτε ένα γεγονός που ανησυχεί έντονα κάθε άντρα που τυχαίνει να βιώσει τη δυσάρεστη αυτή εμπειρία. Παρά την ανησυχητική εικόνα, στις περισσότερες περιπτώσεις η προέλευση της Αιμοσπερμίας είναι καλοήθους αιτιολογίας και συνήθως υποχωρεί αυτόματα σε διάστημα λίγων ημερών ή εβδομάδων. Σε σπάνιες περιπτώσεις η αιμοσπερμία μπορεί να επιμείνει για αρκετούς μήνες.

Αιμοσπερμία – Αίτια

Σε νεαρές ηλικίες ( κάτω των 40 ετών ) είναι συνήθως φλεγμονώδους αιτιολογίας. Προστατίτιδα, επιδυδιμοορχίτιδα, ουρηθρίτιδα κυρίως από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα μικρόβια, χλαμύδια , ουρεόπλασμα, μυκόπλασμα. Σπανιότερα μπορεί να οφείλεται σε κονδυλώματα της ουρήθρας, ή καρκίνο του όρχεος.
Σε ηλικίες άνω των 40 ετών ως πιθανές αιτίες εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα οι νεοπλασίες του Ουροποιητικού συστήματος. Και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα όμως οφείλουμε να αποκλείσουμε φλεγμονώδεις και λοιμώδεις παράγοντες. Παθήσεις που οφείλουμε να αποκλείσουμε στα πλαίσια της διερεύνησης της αιμοσπερμίας είναι ο Καρκίνος του Προστάτη , ο Καρκίνος της Ουροδόχου Κύστης, ο Καρκίνος του όρχι, η Καλοήθης Υπερτροφία του Προστάτη, οι διατεταμένες φλέβες στην Προστατική Ουρήθρα, η Αρτηριακή Υπέρταση, η Λιθίαση του Προστάτη, η Λιθίαση των Σπερματοδόχων Κύστεων, και το Ιστορικό Ακτινοβολίας στην Περιοχή της Πυέλου.

Σπανιότερα, η αιμοσπερμία μπορεί να οφείλεται σε γενικότερη Αιμορραγική διάθεση του οργανισμού (αιμοφιλία, λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων), αμυλοειδή σωμάτια του Προστάτη ή των σπερματοδόχων κύστεων, φυματίωση.

Αιμοσπερμία μπορεί να εμφανιστεί μετά από βιοψία του Προστάτη.

Η διερεύνηση της αιμοσπερμίας περιλαμβάνει απαραίτητα την κλινική εξέταση των όρχεων (ψηλάφιση,), του Προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων (δακτυλική εξέταση).Επίσης μετρούμε την αρτηριακή πίεση για να αποκλείσουμε την πιθανότητα υπέρτασης.
Η κυστεοσκόπηση με εύκαμπτο κυστεοσκόπιο είναι μια πολύ χρήσιμη εξέταση μέσω της οποίας διερευνούμε την περιοχή της ουρήθρας, του Προστάτη, και της Κύστεως. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος της Ουροδόχου Κύστεως και του προστάτη αποτελούν επίσης μια χρήσιμη βασική εξέταση.
Σε επίμονες περιπτώσεις αιμοσπερμίας μπορεί να απαιτηθεί η διενέργεια Διορθικού Υπερηχογραφήματος ή MRI πυέλου.
Από τις εξετάσεις αίματος, απαραίτητη είναι η εξέταση PSA σε ηλικίες άνω των 40 , ενώ για τον αποκλεισμό αιματολογικών ανωμαλιών μπορεί να απαιτηθεί Γενική αίματος, Τρανσαμινάσες, και Προφίλ Πηκτικότητας.
Η Γενική και καλλιέργεια ούρων θα αποκαλύψει τυχόν παρουσία ενεργούς ουρολοίμωξης, ενώ η καλλιέργεια σπέρματος πιθανή προστατίτιδα, ή λοίμωξη των σπερματοδόχων κύστεων.