Η παρουσία αίματος στο σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση ( Αιμοσπερμία ) είναι οπωσδήποτε ένα γεγονός που ανησυχεί έντονα κάθε άντρα που τυχαίνει να βιώσει τη δυσάρεστη  αυτή εμπειρία. Παρά την ανησυχητική αυτή εικόνα, στις περισσότερες περιπτώσεις η προέλευση της Αιμοσπερμίας είναι καλοήθους αιτιολογίας και συνήθως υποχωρεί αυτόματα σε διάστημα λίγων ημερών. Σε σπάνιες περιπτώσεις η αιμοσπερμία μπορεί να επιμείνει για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες.

Αιμοσπερμία – Αίτια

Σε νεαρές ηλικίες ( κάτω των 40 ετών ) είναι συνήθως φλεγμονώδους αιτιολογίας.Προστατίτιδα, επιδυδιμοορχίτιδα, ουρηθρίτιδα κυρίως από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα μικρόβιαχλαμύδια , ουρεόπλασμα, μυκόπλασμα. Σπανιότερα μπορεί να οφείλεται σε κονδυλώματα της ουρήθρας, ή καρκίνο του όρχεος.
Σε ηλικίες άνω των 40 ετών ισχύουν επίσης οι φλεγμονώδεις αιτιολογίες καθώς και οι ακόλουθες αιτίες:
Αιμοσπερμία που εμφανίζεται μετά από βιοψία του Προστάτη
Καρκίνος του Προστάτη , Καρκίνος της Κύστης, Καρκίνος του όρχι, Καλοήθης Υπερτροφία του Προστάτη, Διατεταμένες φλέβες στην Προστατική Ουρήθρα, Αρτηριακή Υπέρταση,  Λιθίαση του Προστάτη , Λιθίαση των Σπερματοδόχων Κύστεων, Ιστορικό Ακτινοβολίας στην Περιοχή της Πυέλου.

Σπανιότερα, η αιμοσπερμία μπορεί να οφείλεται σε γενικότερη Αιμορραγική διάθεση του οργανισμού (αιμοφιλία, λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων), αμυλοειδή σωμάτια του Προστάτη ή των σπερματοδόχων κύστεων, φυματίωση.

Η διερεύνηση της αιμοσπερμίας περιλαμβάνει απαραίτητα την κλινική εξέταση των όρχεων (ψηλάφιση), του Προστάτη και των σπερματοδόχων κύστεων (δακτυλική εξέταση).Επίσης μετρούμε την αρτηριακή πίεση για να αποκλείσουμε την πιθανότητα υπέρτασης.
Η κυστεοσκόπηση με εύκαμπτο κυστεοσκόπιο είναι μια πολύ χρήσιμη εξέταση μέσω της οποίας διερευνούμε την περιοχή της ουρήθρας, του Προστάτη, και της Κύστεως.
Σε επίμονες περιπτώσεις αιμοσπερμίας μπορεί να απαιτηθεί η διενέργεια Διορθικού Υπερηχογραφήματος ή MRI πυέλου.
Από τις εξετάσεις αίματος, απαραίτητη είναι η εξέταση PSA σε ηλικίες άνω των 50 ενώ για τον αποκλεισμό αιματολογικών ανωμαλιών μπορεί να απαιτηθεί Γενική αίματος, Τρανσαμινάσες, και Προφίλ Πηκτικότητας.
Η καλλιέργεια ούρων θα αποκαλύψει τυχόν παρουσία ενεργούς ουρολοίμωξης, ενώ η καλλιέργεια σπέρματος πιθανή προστατίτιδα, ή λοίμωξη των σπερματοδόχων κύστεων.