Η κυστεοσκόπηση είναι η πιο συχνή και πιο σημαντική Ουρολογική διαγνωστική πράξη. Διενεργείται για την εξακρίβωση των αιτιών μιας πληθώρας συμπτωμάτων, κυρίως όλων αυτών που περιγράφουμε ως “συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό”, καθώς και της αιματουρίας.
Με την Κυστεοσκόπηση έχουμε τη δυνατότητα να δούμε απευθείας μέσα στην ουρήθρα, την περιοχή του Προστάτη, και την Κύστη. Οι πληροφορίες που παίρνουμε είναι πολύ σημαντικές και βοηθούν στη τοποθέτηση της σωστής διάγνωσης.
Η κυστεοσκόπηση είναι η κύρια διαγνωστική εξέταση στη περίπτωση της αιματουρίας. Με την κυστεοσκόπηση μπορούμε να διαπιστώσουμε την ύπαρξη θηλώματος μέσα στην κύστη ή κάποιου λίθου που μπορεί να είναι υπεύθυνα για την αιματουρία. Σε περίπτωση που η πηγή της αιματουρίας είναι κάποιο εκ των δύο νεφρών μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα ουρητηρικά στόμια ( είναι το σημείο που εκβάλουν τα ούρα των νεφρών) και έτσι να διαπιστώσουμε από πού ακριβώς προέρχεται το αίμα στα ούρα.
Επίσης η κυστεοσκόπηση μπορεί να αποκαλύψει περιοχές ύποπτες για καρκίνο της κύστης, φλεγμονές, αγγειακές δυσπλασίες ή ύπαρξη περιοχών με έντονη αγγείωση που μπορεί να προκαλούν αιματουρία. Με την κυστεοσκόπηση επίσης μπορούμε να δούμε τη ύπαρξη δοκίδωσης στην επιφάνειά της κύστης, την ύπαρξη ψευδοεκκολπωμάτων και ευμεγέθων εκκολπωμάτων που αποτελούν ενδείξεις απόφραξης της κύστης, όπως για παράδειγμα από καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη.
Η κυστεοσκόπηση, στην αρχική της φάση, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τον Προστάτη, το μέγεθος του, την ύπαρξη υπερτροφικών πλάγιων λοβών του Προστάτη, την ύπαρξη μέσου λοβού του Προστάτη, την ύπαρξη πολλών αιμοφόρων αγγείων, ή την ύπαρξη φλεγμονής. Σε περίπτωση που ο Ουρολόγος προχωρήσει σε κάποιου είδους επέμβαση στον Προστάτη όλες αυτές οι πληροφορίες είναι πολύτιμες για τον σωστό προγραμματισμό της επέμβασης.
Η αρχική φάση της κυστεοσκόπησης είναι η Ουρηθροσκόπηση. Με την Ουρηθροσκόπηση μπορούμε να αξιολογήσουμε την κατάσταση της ουρήθρας και κυρίως να διαγνώσουμε την ύπαρξη στενώματος ουρήθρας.
Η διαγνωστική κυστεοσκόπηση γίνεται εύκολα στο ιατρείο με τη χρήση του εύκαμπτου κυστεοσκοπίου. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει δώσει εύκαμπτα κυστεοσκόπια με πολύ υψηλή ποιότητα εικόνας. Χάρις στην μικρή διάμετρο του εύκαμπτου κυστεοσκοπίου η εξέταση είναι ουσιαστικά ανώδυνη.
Στο προσωπικό μου ιατρείο διαθέτω το πλέον σύγχρονο video εύκαμπτο κυστεοσκόπιο της εταιρίας WOLF. Η εικόνα της κυστεοσκόπησης αναπαράγεται σε δύο οθόνες υψηλής ευκρίνειας, και έτσι ο ασθενής έχει τη δυνατότητα, αν θέλει, να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εξέταση. Η κυστεοσκόπηση δεν διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά, είναι ανώδυνη, και καταγράφεται σε DVD το οποίο παραδίδεται στον ασθενή.