Η κύστη επιδιδυμίδας είναι μια απλή κυστική συλλογή που περιέχει διαυγές υγρό. Πολλές φορές αναφέρεται και ως ‘σπερματοκήλη’. Είναι αρκετά συχνή πάθηση και αναπτύσσεται συνήθως στην κεφαλή της επιδιδυμίδας, ακριβώς στο άνω μέρος του όρχεος. Πρόκειται για καλοήθη πάθηση, που δεν είναι δυνατό να υποστεί κακοήθη εξαλλαγή. Οφείλεται σε απόφραξη των σπερματικών σωληναρίων που περνούν από την κεφαλή της επιδιδυμίδας. Αυτά σταδιακά διατείνονται και δημιουργούν την κύστη. Η κύστη μπορεί να έχει μέγεθος από λίγα χιλιοστά μέχρι αρκετά εκατοστά. Μπορεί επίσης να συνυπάρχουν περισσότερες από μία κύστεις.

Κύστη Επιδιδυμίδας – Συμπτώματα

Συνήθως, και ιδιαίτερα όταν είναι μικρές δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Αν μεγαλώσουν σε μέγεθος μπορεί να προκαλέσουν ήπιο πόνο, ενόχληση, ή και αίσθημα βάρους στο όσχεο.

Κύστη Επιδιδυμίδας – Θεραπεία

Η κύστη επιδιδυμίδας τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται θεραπεία. Αν οι κύστεις αποκτήσουν ένα ικανό μέγεθος τότε μπορεί , για αισθητικούς λόγους, κάποιος να επιθυμεί την αφαίρεση τους η οποία γίνεται χειρουργικά. Όταν οι κύστεις προκαλούν συμπτώματα επίσης συστήνουμε την αφαίρεση τους. Η χειρουργική αφαίρεση των κύστεων είναι μια απλή επέμβαση για την οποία δεν χρειάζεται μετεγχειρητική νοσηλεία ( daycase ). O ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα, χρειάζεται όμως προσοχή και αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας τις ημέρες μετά την επέμβαση για την αποφυγή οιδήματος του οσχέου.