Η Νυκτουρία, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει περισσότερες από 2 φορές κάθε νύχτα είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζει συνολικά την ποιότητα ζωής και την υγεία του πάσχοντα. Η Νυκτουρία συνδέεται με μείωση της ποιότητας του βραδινού ύπνου και κατά συνέπεια αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, μείωση ενεργητικότητας, απώλεια της ικανότητας συγκέντρωσης, πεσμένη ψυχολογική διάθεση, ακόμη και απώλεια μνήμης.
Ο ανθρώπινος οργανισμός προσαρμόζει κατά τη διάρκεια του ύπνου την παραγωγή ούρων σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από την ποσότητα που παράγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ουροδόχος κύστη είναι σε θέση να συγκρατήσει με άνεση μια ποσότητα 400 – 500 ml χωρίς την ανάγκη να αδειάσει για αρκετές ώρες. Έτσι ένας υγιής ενήλικας φυσιολογικά δεν ξυπνά καθόλου κατά τη διάρκεια της νύκτας για να ουρήσει.
Υπάρχουν όμως καταστάσεις κατά τις οποίες κάποιος έχει την ανάγκη να σηκώνεται 1 ή περισσότερες φορές τη νύχτα για να ουρεί. Κάποιες από αυτές τις αιτίες είναι Ουρολογικής αιτιολογίας ενώ άλλες είναι μη – Ουρολογικής αιτιολογίας.
Θα πρέπει να διαχωρίζουμε την νυκτουρία, (κατά την οποία κάποιος ξυπνά λόγω της ανάγκης να ουρήσει) , από τη κατάσταση κατά την οποία το άτομο πάσχει από διαταραχές του ύπνου, και λόγω αυτού επισκέπτεται την τουαλέτα τακτικά όπως θα έκανε και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Νυκτουρία – Ουρολογικές αιτίες
Υπερπλασία Προστάτη, Καρκίνος Προστάτη, στένωμα ουρήθρας, Υπερδραστήρια κύστη, μη ικανοποιητικό άδειασμα της κύστης ( υπόλειμμα ούρων ), Λιθίαση Κύστεως, Κυστίτιδα, Καρκίνος Κύστεως
Νυκτουρία – Μη Ουρολογικές αιτίες
Νεφρική ανεπάρκεια, Σακχαρώδης διαβήτης, Άποιος Διαβήτης, Καρδιακή Ανεπάρκεια, Ψυχογενής Πολυδιψία, ιδιοπαθής νυκτερινή Πολυδιψία, Αποφρακτική Υπνική Άπνοια, Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, λήψη διουρητικών φαρμάκων.
Η Πολυουρία ( Παραγωγή ούρων > 3lt / 24 ώρες ) καθώς και η Νυκτερινή Πολυουρία είναι επίσης αιτίες νυκτουρίας που οφείλονται σε παθολογικά αίτια όπως Καρδιακή Ανεπάρκεια, Οιδήματα κάτω άκρων, Σακχαρώδης Διαβήτης κ.λ.π.
Η Νυκτουρία εμφανίζεται σε 1 στα 3 άτομα άνω των 60 ετών, μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε νεώτερες ηλικίες.
Νυκτουρία – Θεραπεία
Η Θεραπεία της Νυκτουρίας, όταν οφείλεται σε Ουρολογική Πάθηση αντιμετωπίζεται με τη θεραπεία του υποκείμενου νοσήματος, π.χ. Διουρηθρική Προστατεκτομή για άνδρες που πάσχουν από Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη, ή αφαίρεση του λίθου σε περίπτωση Λιθίασης της Κύστης.
Γενικά μέτρα που μπορεί δράσουν στη βελτίωση της νυκτουρίας είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης υγρών αργά το απόγευμα, και ο πλήρης αποκλεισμός τους τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν τη βραδινή κατάκλιση . Σε ασθενείς που λαμβάνουν διουρητικά, βοηθά η λήψη τους τουλάχιστον ένα 6ωρο προ της κατακλίσεως και όχι λίγο πριν την κατάκλιση. Επίσης συνιστάται η αποφυγή λήψης αλκοόλ και καφέ το βράδυ. Οπωσδήποτε πριν την κατάκλιση πρέπει να γίνεται επίσκεψη στη τουαλέτα για πλήρη κένωση της κύστεως.
Όσον αφορά τη φαρμακευτική θεραπεία της νυκτουρίας οι α – blockersκαι τα αντιχολινεργικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις υποκυστικής απόφραξης και υπερδραστήριας κύστης, ενώ η θεραπεία με Δεσμοπρεσσίνη έχει θεαματικά αποτελέσματα στην Νυκτερινή Πολυουρία.