Η επιδιδυμίτιδα και η ορχίτιδα είναι λοιμώξεις των αντιστοίχων οργάνων της επιδιδυμίδας και του όρχι. Η επιδιδυμίτιδα και η ορχίτιδα παρουσιάζονται με έντονα συμπτώματα, κυρίως πόνο και οίδημα (πρήξιμο) στο όσχεο που ανησυχούν τον ασθενή, και προσβάλει όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Η ορχίτιδα είναι φλεγμονή του όρχι, και είναι συνήθως απότοκος της επιδιδυμίτιδας. Η αιτιολογία της ορχίτιδας περιλαμβάνει τα συνήθη μικρόβια που είναι υπεύθυνα για την πρόκληση ουρολοιμώξεων, όπως το κολοβακτηρίδιο ( Ε. Coli ), πρωτέας, ψευδομονάδα, εντεροβακτηρίδιο. Ορχίτιδα μπορεί επίσης να προκληθεί και από τον ιο της παρωτίτιδας, και το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης.
Η ορχίτιδα που προκαλείται από τον ιο της παρωτίτιδας είναι ιδιαίτερα σοβαρής μορφής. Εμφανίζεται λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση της παρωτίτιδας στο 10% -30% των ασθενών που νοσούν από ιογενή παρωτίτιδα. Αν η ορχίτιδα αφορά και τους δύο όρχεις και εκδηλωθεί στην ενήλικο ζωή ( μετά την εφηβεία ) υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατροφίας των όρχεων και υπογονιμότητας. ( ολιγοσπερμία, ασθενοσπερμία, αζοωσπερμία) .
Η θεραπεία της ορχίτιδας που προκαλείται από μικρόβια γίνεται με αντιβιοτικά, ενώ η θεραπεία της ορχίτιδας που προκαλείται από τον ιο της παρωτίτιδας βασίζεται κυρίως σε χορήγηση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, κατάκλιση, και υποστήριξη του οσχέου.