Η ουρολοίμωξη αποτελεί ίσως την πιο συχνή διάγνωση σε ένα Ουρολογικό ιατρείο και είναι υπεύθυνη για τον μεγαλύτερο όγκο περιστατικών σε άνδρες και γυναίκες. Ο όρος Ουρολοίμωξη είναι μία ευρεία έννοια και περιλαμβάνει όλες τις λοιμώξεις του Ουροποιητικού συστήματος. Ανάλογα με το όργανο που πάσχει οι Ουρολοιμώξεις μπορούν περαιτέρω να εξειδικευτούν σε Πυελονεφρίτιδες ( λοίμωξη των Νεφρών ), Κυστίτιδες ( λοίμωξη της Κύστης ), και Ουρηθρίτιδες ( λοίμωξη της Ουρήθρας ). Επιπλέον, στους άνδρες μπορεί να έχουμε Προστατίτιδα ( λοίμωξη του Προστάτη ), και Ορχίτιδα ( λοίμωξη του όρχεος). Ανάλογα με το όργανο που πάσχει διαφοροποιούνται και τα συμπτώματα π.χ. σε Κυστίτιδες έχουμε συχνουρία, καύσος στην ούρηση, αιματουρία, και πόνο χαμηλά στην κοιλιά. Οι λοιμώξεις των παρεγχυματωδών οργάνων ( Προστάτης, όρχις, Νεφρός ) σχεδόν πάντα συνοδεύονται από πυρετό.
Ουρολοίμωξη – Αίτια
Οι λοιμώξεις του Ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από μικρόβια ( βακτήρια ), το πιο συχνό από τα οποία είναι το E. Coli.το οποίο αποικίζει την περιοχή του Περινέου και προέρχεται από το έντερο. Τα Χλαμύδια, Ουρεόπλασμα και μυκόπλασμα είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα και προκαλούν λοίμωξη της Ουρήθρας, του Προστάτη και των σπερματοδόχων Κύστεων.
Ουρολοίμωξη – Διάγνωση
Βασικές πληροφορίες, χρήσιμες για τη διάγνωση, μας δίνουν τα συμπτώματα από τα οποία πάσχει ο ασθενής. Απαραίτητος όμως είναι και ο εργαστηριακός έλεγχος που πρέπει να περιλαμβάνει Γενική εξέταση και Καλλιέργεια των Ούρων. Η εξέταση αυτή προσδιορίζει ακριβώς τον υπεύθυνο μικροοργανισμό, την συγκέντρωσή του, καθώς και πιο είναι το κατάλληλο αντιβιοτικό για την καταπολέμησή του ( αντιβιόγραμμα).
Ουρολοίμωξη – Θεραπεία
Η βασική θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιβιοτικών. Υποστηρικτικά μέτρα είναι η αυξημένη κατανάλωση υγρών και η λήψη παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
Οι Ουρολοιμώξεις στους άνδρες χρειάζονται πάντα λεπτομερή διερεύνηση γιατί συνήθως οφείλονται σε κάποια παθολογική κατάσταση του Ουροποιητικού συστήματος, π.χ. υπερτροφία Προστάτη και μη ικανοποιητικό άδειασμα της κύστεως ( Υπόλεμμα Ούρων) ή λιθίαση.
Στις γυναίκες η διερεύνηση πρέπει να γίνεται σε υποτροπιάζουσες Κυστίτιδες καθώς και σε Πυελονεφρίτιδες.
Σπάνια, μια Ουρολοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή, οπότε θα χρειασθεί εισαγωγή σε νοσοκομείο ή κλινική για ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή και υποστηρικτική αγωγή.
Ουρολοίμωξη – Πρόληψη
Οι άνδρες, λόγω της ανατομίας της ανδρικής ουρήθρας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πιο τυχεροί και παρουσιάζουν αυξημένη αντίσταση στην Ουρολοίμωξη. Συνεπώς δεν χρειάζεται να λαμβάνουν ειδικά προληπτικά μέτρα.
Οι Γυναίκες λόγω του πολύ μικρού μήκους της oυρήθρας ( μόλις 4 cm ) είναι αρκετά πιο επιρρεπείς στις υποτροπιάζουσες Ουρολοιμώξεις ( Κυστίτιδες). Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη των Ουρολοιμώξεων είναι οι ακόλουθες:
- Καταναλώνετε αρκετή ποσότητα υγρών. Το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης, η κατανάλωση νερού πρέπει να είναι αυξημένη. Στόχος μας πρέπει να είναι η αποβολή όγκου Ούρων 2 – 2.5 λίτρων.
- Σωστή υγιεινή. Αποφύγετε τη χρήση αντισηπτικών ενδοκολπικών υγρών τα οποία καταστρέφουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου. Η καθημερινή υγιεινή της πρωκτοπερινεϊκής περιοχής θα πρέπει να γίνεται με ήπια διαλύματα με ουδέτερο Ph, χωρίς αρωματικά πρόσθετα.
- Το σκούπισμα με το χαρτί υγείας θα πρέπει πάντα να γίνεται από μπρός προς τα πίσω.
- Αν έχετε παρατηρήσει ότι οι Ουρολοιμώξεις σας έχουν κάποια συσχέτιση με τη σεξουαλική δραστηριότητα προσπαθείτε να επισκέπτεσθε την τουαλέτα για ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή.
- Αποφύγετε να ‘κρατάτε’ τα ούρα σας για πάνω από 4 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πολλές γυναίκες λόγω του τρόπου εργασίας, ή λόγω μη επιθυμίας για χρήση μιας ‘ξένης’ τουαλέτας αναβάλουν την ούρηση για πολλές ώρες. Αυτό μπορεί να προδιαθέσει σε κυστίτιδα.
- Η χρήση σκευασμάτων Cranberry έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη πρόληψη των κυστίτιδων.