Το στένωμα ουρήθρας είναι η δημιουργία στένωσης από ουλώδη ιστό σε κάποιο σημείο κατά μήκος της ουρήθρας. Ουρήθρα είναι ένα μικρό κανάλι που μεταφέρει τα ούρα από την κύστη στο εξωτερικό περιβάλλον. Στον Άνδρα έχει μήκος 18-20 εκ. ενώ στη γυναίκα μόλις 4-5 εκ.

Στένωμα Ουρήθρας – Αιτιολογία

Φλεγμονώδεις παθήσεις ( σκλυρητικός λειχήν, χλαμυδιακή ή γονοκοκκική ουρηθρίτιδα )
Τραύμα ιατρογενές, (λόγω καθετηριασμών, ενδοσκοπικών επεμβάσεων) ή λόγω ατυχημάτων ( κάκωση της προσθίας ουρήθρας από πτώσεις “ ιππαστί” π.χ. στη σέλλα του ποδηλάτου ή λάκτισμα στο περίνεο)

Στένωμα Ουρήθρας – Τι Προκαλεί

Περιορισμό της δύναμης της ροής των ούρων, συχνουρία, πόνο κατά την ούρηση, ελαφρά ακράτεια ούρων ( σταγόνες στο εσώρουχο ), επίσχεση ούρων ( σε προχωρημένο στάδιο ), ουρολοιμώξεις, αιματουρία, προστατίτιδα , επιδιδυμίτιδα.

Στένωμα Ουρήθρας – Αντιμετώπιση

Οπτική Ουρηθροτομή: Το στένωμα διατέμνεται με ενδοσκοπικό μαχαιρίδιο ή ενδοσκοπικό laser
Διαστολή του στενώματος. Γίνεται με ειδικά μεταλλικά bougies ή με χρήση ειδικών καθετήρων Nelaton.
Διαλείποντες αυτοκαθετηριασμοί. Αποτελούν μία πολύ καλή λύση για διαχείρηση στενωμάτων που υποτροπιάζουν και διενεργούνται από τον ίδιο τον αθενή μετά από κατάλληλη εκπαίδευση.
Σε επιπλεγμένα περιστατικά ή σε υποτροπές των στενωμάτων η ουρηθροπλαστική με χρήση μοσχεύματος (buccal mucosa) δίνει πολύ καλά μακροχρόνια αποτελέσματα. Αυτού του τύπου η επέμβαση διενεργείται μόνο σε ειδικευμένα κέντρα.