Υδροκήλη είναι η συλλογή υγρού στο σάκο που περιβάλλει τον όρχι ( όσχεο ). Το υγρό αυτό συγκεντρώνεται μεταξύ των δύο πετάλων που περιβάλλουν τον όρχι , οι οποίοι είναι ο ιδίως και ο κοινός ελυτροειδής.

Αίτια

Διάφορες αιτίες μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα για την δημιουργία της υδροκήλης, όπως τραύμα, φλεγμονή, όγκος. Πόλλές φορές δεν ανευρίσκεται σαφής αιτία, οπότε η υδροκήλη χαρακτηρίζεται ως ιδιοπαθής. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία , συνηθέστερα όμως εμφανίζεται μετά τα 35.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με την λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση και το υπερηχογράφημα οσχέου.

Τι προκαλεί

Η υδροκήλη αυτή καθ’αυτή δεν είναι βλαπτική για τον οργανισμό, συνεπώς τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται θεραπεία.Όταν όμως αυξηθεί αρκετά σε μέγεθος μπορεί να προκαλεί ήπιο πόνο, δυσκολία σε καθημερινές δραστηριότητες, ή ακόμη και κατά τη σεξουαλική επαφή , καθώς και αισθητικά προβλήματα

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της υδροκήλης είναι χειρουργική. Τα ποσοστά επιτυχίας χωρίς υποτροπές είναι πολύ υψηλά. Μετά το χειρουργείο ο ασθενής μένει για νοσηλεία στην κλινική μόλις για λίγες ώρες και λαμβάνει εξιτήριο την ίδια ημέρα ( day case )

υδροκήλη 1 υδροκήλη 2 υδροκήλη 3 υδροκήλη 4