Το υπερηχογράφημα των Νεφρών είναι από τις πιο βασικές διαγνωστικές εξετάσεις σε ένα Ουρολογικό ιατρείο. Διενεργείται στα πλαίσια διερεύνησης πιθανής παθολογίας των Νεφρών, αλλά και στα πλαίσια εξετάσεων ρουτίνας. Το υπερηχογράφημα των Νεφρών αποτελεί ουσιαστικά την προέκταση της κλινικής εξέτασης του ασθενούς και αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στην διαγνωστική προσέγγιση.

Πως γίνεται το Υπερηχογράφημα των Νεφρών?

Το Υπερηχογράφημα των Νεφρών δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία από την πλευρά του ασθενούς και η διενέργεια του είναι πολύ απλή. Το υπερηχογράφημα των Νεφρών  δεν διαρκεί περισσότερο από 5-10 λεπτά. Ο ασθενής ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι και ανασηκώνει τα ρούχα που καλύπτουν την περιοχή της κοιλιάς. Ο γιατρός τοποθετεί ένα ειδικό gel στην κεφαλή του υπερήχου και στη συνέχεια την τοποθετεί στην περιοχή της κοιλιάς που πρόκειται να εξεταστεί. Μπορεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης να χρειαστεί ο ασθενής να αλλάξει θέση, π.χ. πλάγια, ή να ουρήσει και μετά να επιστρέψει στο εξεταστικό κρεβάτι για επανάληψη της εξέτασης.

Πότε πρέπει να γίνεται το Υπερηχογράφημα των Νεφρών?

Το Υπερηχογράφημα των Νεφρών γίνεται σε περιπτώσεις Κωλικού των Νεφρών για την ανεύρεση πιθανής λιθίασης ( Πέτρες Νεφρών ), σε περιπτώσεις Ουρολοιμώξεων, (π.χ. Πυελονεφρίτιδες), σε υποτροπιάζουσες Κυστίτιδες, σε περιπτώσεις Αιματουρίας, σε περιπτώσεις μεγάλου υπολείμματος ούρων στην κύστη μετά την ούρηση , σε περιπτώσεις κακώσεων του Νεφρού. Επίσης το υπερηχογράφημα των Νεφρών γίνεται στα πλαίσια παρακολούθησης γνωστών ανωμαλιών των Νεφρών π.χ Κύστεων των Νεφρών, ή ιστορικό Υδρονέφρωσης.

Τι πληροφορίες μας δίνει το Υπερηχογράφημα των Νεφρών?

Το Υπερηχογράφημα των Νεφρών παρέχει πλειάδα πληροφοριών για την ανατομική και λειτουργική κατάσταση των Νεφρών.

α. Μας δίνει πληροφορίες για το μέγεθος των Νεφρών, τη θέση τους, το σχήμα τους, και  το πάχος του Νεφρικού φλοιού. Οι φυσιολογικές τιμές αναφοράς κυμαίνονται ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, και  σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται υπόψιν παράμετροι όπως η σωματική διάπλαση του κάθε ασθενούς, το ύψος, το φύλο κ.λπ.

β. Το υπερηχογράφημα των Νεφρών δίνει πληροφορίες για το αν υπάρχει Υδρονέφρωση μία παθολογική κατάσταση των Νεφρών η οποία απαντάται συνήθως σε απόφραξη των Νεφρών ( από λίθους, όγκους, κ.λ.π.)  ή σε Παλινδρόμιση των Ούρων.

γ. Το υπερηχογράφημα των Νεφρών απεικονίζει πιθανή λιθίαση των Νεφρών, ή Ψαμμίαση των Νεφρών, που πιο κοινά αποκαλείται άμμος .

δ. Το υπερηχογράφημα των Νεφρών απεικονίζει τα διάφορα μορφώματα των Νεφρών , όπως απλές Κύστεις, Συμπαγείς όγκους των Νεφρών, αλλά και διάφορες αγγειακές δυσπλασίες ή αρτηριοφλεβικές επικοινωνίες.

ε. Το υπερηχογράφημα των Νεφρών δίνει πληροφορίες σχετικά με την ηχογένεια του Νεφρικού Παρεγχύματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί σε χρόνιες παρεγχυματικές παθήσεις των Νεφρών, όπως η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια, ανευρίσκουμε αυξημένη ηχογένεια του Νεφρικού Παρεγχύματος σε σχέση με το φυσιολογικό Νεφρικό Παρέγχυμα.

Στ. Το Υπερηχογράφημα των Νεφρών μπορεί να συνδυαστεί με την τεχνολογία Doppler δίνοντας έτσι πληροφορίες για την αιματική ροή στα αγγεία των Νεφρών ή σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή των Νεφρών.

 

 

 

 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο ειδικός Ουρολόγος πρέπει να έχει υποστεί ειδική εκπαίδευση καθώς και να έχει επιτυχώς υποστεί τη δοκιμασία εξετάσεων για χρήση Υπερήχων του Ουροποιητικού συστήματος. Ο ιατρός Καφετσούλης Απόστολος διαθέτει ειδική άδεια από το Υπουργείο Υγείας (ΑΔΑ:4568Θ-ΧΙΥ) και είναι πιστοποιημένος για τη διενέργεια Υπερηχογραφημάτων του Ουροποιητικού και Γεννητικού συστήματος.