χρόνια προστατίτιδαΗ χρόνια προστατίτιδα είναι μία νόσος κατά την οποία προκαλείται πόνος και φλεγμονή στον Προστάτη και γενικότερα στο κατώτερο Ουροποιητικό σύστημα του Άνδρα. Είναι αρκετά συχνή κατάσταση ειδικότερα στις ηλικίες μεταξύ των 35 και 50 και ευθύνεται για προβλήματα σχετιζόμενα με την ούρηση, αλλά και την σεξουαλική λειτουργία. Υπολογίζεται ότι το 50% των ανδρών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους θα παρουσιάσουν κάποιου είδους φλεγμονή στον Προστάτη.


Χρόνια Προστατίτιδα – Αίτια

Μια πληθώρα αιτιολογιών έχει ενοχοποιηθεί. Δεν έχει ταυτοποιηθεί μια ξεκάθαρη αιτία, αλλά φαίνεται ότι η αιτιολογία είναι πολυπαραγοντική.
Αιτίες: βακτηριακές λοιμώξεις του Προστάτη ( E. Coli, Klebsiella, Proteus), άτυπα μικρόβια, παλινδρόμιση ούρων στους ενδοπροστατικούς πόρους, χημικός ερεθισμός, σπασμός των μυών του πυελικου εδάφους.

Χρόνια Προστατίτιδα – Συμπτώματα

Πόνος ή καύσος κατά την Ούρηση, Πόνος κατά μήκος της Ουρήθρας ή στην κορυφή του πέους, Συχνουρία, Υπερηβικό άλγος ( πόνος χαμηλά στην κοιλιά), πόνος στους όρχεις, πόνος στο Περίνεο ( η περιοχή ανάμεσα στους όρχεις και τον Πρωκτό), πόνος χαμηλά στη μέση, επώδυνη εκσπερμάτιση, πρόωρη εκσπερμάτιση, διαταραχή της σεξουαλικής επιθυμίας, διαταραχή της στύσης.

Χρόνια Προστατίτιδα – Διάγνωση

Η κλινική εικόνα της Χρόνιας Προστατίτιδας είναι πολύ τυπική και είναι αυτή που ουσιαστικά θέτει τη διάγνωση μαζί με την κλινική εξέταση. Επιβοηθητικές εξετάσεις είναι η Καλλιέργεια Ούρων, η Καλλιέργεια Σπέρματος, Το Υπερηχογράφημα Προστάτη/Κύστεως, και μερικές φορές η Κυστεοσκόπηση με εύκαμπτο κυστεοσκόπιο.

Χρόνια Προστατίτιδα – Αντιμετώπιση

Η Χρόνια Προστατίτιδα είναι δυστυχώς μια νόσος που παρουσιάζει μια χρόνια διαδρομή με υφέσεις και εξάρσεις. Η χρονιότητα της κατάστασης επιβαρύνει σημαντικά την ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη.
Τα αντιβιoτικά αποτελούν συνήθως τη βάση κάθε θεραπείας, ενώ επικουρικά μπορεί να χορηγηθούν a-blockers για τη βελτίωση της ούρησης, αναστολείς της 5-α ρεδουκτάσης, αντιχολινεργικά, μυοχαλαρωτικά, αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, φυτοοιστρογόνα, και προστατικό massage.
Πολύ σημαντικές είναι οι οδηγίες για αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών και καφεΐνης που δρουν ερεθιστικά στον Προστάτη καθώς και η αποφυγή φαγητών με έντονα καρυκεύματα.
Τέλος, η αγχώδης καθημερινότητα , οι έντονες συναισθηματικές καταστάσεις και το stress δρουν επιβαρυντικά στη εκδήλωση των συμπτωμάτων της Χρόνιας Προστατίτιδας και θα πρέπει να συζητούνται διεξοδικά μεταξύ του ιατρού και του ασθενούς προς αναζήτηση συμπεριφορών που πιθανώς μπορούν να τροποποιηθούν.