Πρόωρη ΕκσπερμάτισηΗ πρόωρη εκσπερμάτιση ( Π.Ε. ) αποτελεί ένα είδος σεξουαλικής δυσλειτουργίας. H συχνότητα της στους άνδρες κυμαίνεται στο 20-30% , ποσοστά που τη φέρνουν στην πρώτη θέση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών.
Επί πολλά έτη επικρατούσε μια σύγχυση σχετικά με τo τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο πρόωρη εκσπερμάτιση. Ο ορισμός στον οποίο οι περισσότεροι ειδικοί συγκλίνουν σήμερα είναι αυτός που προτάθηκε από την ομάδα εργασίας της International Society for Sexual Medicine ( ISSM ) to 2007. Σύμφωνα με αυτόν η πρόωρη εκσπερμάτιση καθορίζεται από τις ακόλουθες 3 παραμέτρους:

  1. εκσπερμάτιση που πάντα ή σχεδόν πάντα συμβαίνει πριν ή το πολύ μέσα σε ένα λεπτό από την κολπική διείσδυση.
  2. Αδυναμία του άνδρα να καθυστερήσει την εκσπερμάτιση σε όλες ή σχεδόν σε όλες τις κολπικές διεισδύσεις.
  3. Ανάπτυξη αρνητικών συναισθημάτων ως συνέπεια της αδυναμίας στην καθυστέρηση της εκσπερμάτισης όπως απογοήτευση, ενόχληση, άγχος, καθώς και αποφυγή ανάπτυξης σεξουαλικών δεσμών.

Ο χρόνος από την κολπική διείσδυση μέχρι την εκσπερμάτιση αποτελεί ίσως τον πιο κρίσιμο παράγοντα. Από διάφορες μελέτες έχει καταδειχθεί ότι ο μέσος χρόνος που χρειάζεται ένας άνδρας για να εκσπερματίσει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης κυμαίνεται μεταξύ 7 και 14 λεπτών.
Η πρόωρη εκσπερμάτιση χωρίζεται σε διάφορους τύπους: μπορεί να είναι παρούσα καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου ή μπορεί να είναι επίκτητη, δηλαδή να εμφανίζεται σε άτομο που είχε προηγουμένως φυσιολογική εκσπερματιστική λειτουργία. Τέλος, υπάρχουν και περιπτώσεις ατόμων που θεωρούν πως πάσχουν απόπρόωρη εκσπερμάτιση χωρίς αυτό όμως να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τα άτομα αυτά έχουν μία στρεβλή άποψη σχετικά με τη σεξουαλική απόδοση ενός άνδρα που δυστυχώς ενισχύεται από έντυπα τύπου life style αναπαράγοντας μύθους και ανακρίβειες γύρω από αυτό το θέμα
Χωρίς να είναι ξεκάθαρη η αιτιολογία της πρόωρης εκσπερμάτισης, ως υπεύθυνοι παράγοντες έχουν προταθεί ψυχολογικοί (άγχος), γενετικοί παράγοντες, ορμονικές μεταβολές, διαταραχές της αισθητικότητας του πέους, καθώς και η χρόνια προστατίτιδα.
Η πρόωρη εκσπερμάτιση έχει δυσμενή επίδραση στον συναισθηματικό κόσμο των ανδρών αλλά και στις σχέσεις με την ερωτική του σύντροφο.
Πολλοί άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση παρουσιάζουν αισθήματα ενοχής καθώς αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την ερωτική σύντροφο σε ικανοποιητικό βαθμό. Αυτό μπορεί να τους οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, αισθήματα κατωτερότητας, άγχος, ακόμη και συμπτώματα κατάθλιψης. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε ένα φαύλο κύκλο με αποτέλεσμα την αποφυγή δημιουργίας ή διατήρησης ερωτικών σχέσεων.
Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε πως η ανοιχτή συζήτηση, χωρίς αναστολές, μεταξύ του ζευγαριού γύρω από το θέμα είναι θεμελιώδης για την αναγνώριση και αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η σύντροφος να επιρρίψει ευθύνες προς το σύντροφο της. Πολλές γυναίκες εκλαμβάνουν την πρόωρη εκσπερμάτιση ως μία εγωιστική συμπεριφορά από την πλευρά του άνδρα νομίζοντας ότι αδιαφορούν για την δική τους ερωτική ικανοποίηση. Στην πραγματικότητα, η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να καταβαραθρώσει την ψυχολογία ενός άνδρα.
Σήμερα είμαστε σε θέση να συζητούμε με μεγαλύτερη άνεση γύρω από τα ζητήματα που αφορούν τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Όπως κάθε δυσλειτουργία που αφορά τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού, ο ειδικός θα πρέπει να επιζητά την ενεργή ανάμειξη και των δύο συντρόφων. Η επιστήμη σήμερα προσφέρει μία σειρά από θεραπευτικές επιλογές για την πρόωρη εκσπερμάτιση που περιλαμβάνουν την ψυχοθεραπεία, την εφαρμογή τοπικών αναισθητικών, και την φαρμακοθεραπεία από του στόματος. Σχετικά πρόσφατα προστέθηκε στο θεραπευτικό οπλοστάσιο του ειδικού Ουρολόγου φαρμακευτική αγωγή η οποία λαμβάνεται εφάπαξ πριν από τη σεξουαλική πράξη. Είναι ευθύνη του ειδικού να προτείνει την αγωγή η οποία ανταποκρίνεται καλύτερα στο προφίλ και τις ανάγκες του κάθε ασθενή λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πολυσύνθετες παραμέτρους που αναπτύξαμε.