Φίμωση πέους είναι η στένωση της ακροποσθίας ( το τελικό τμήμα του δέρματος του πέους ) με συνέπεια αυτή να μην μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω, ή αυτό να γίνεται με δυσκολία. Η φίμωση μπορεί  να δημιουργήσει προβλήματα κατά τη σεξουαλική επαφή (πόνο) , επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις ( βαλανοποσθίτιδες ),  και κάψιμο στην ούρηση.  Σε περιπτώσεις πολύ σοβαρών στενώσεων μπορεί να δημιουργηθούν ακόμη και προβλήματα ούρησης.  Στα βρέφη αυτό εκδηλώνεται με φούσκωμα “ballooning” της ακροποσθίας. Η φίμωση πέους είναι πολύ συνηθισμένη στη βρεφική ηλικία, μέχρι όμως την ηλικία των 3 ετών το 90% των περιστατικών φίμωσης έχει αυτοϊαθεί.

φίμωση πέους περιτομή
Εκτός από την βρεφική ηλικία. η φίμωση εμφανίζεται και στην εφηβεία καθώς και στην ενήλικο ζωή. Η αιτιολογία της φίμωσης δεν είναι πάντα σαφής, έχει όμως συνδεθεί μερικές φορές με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, σκληρυντικό λειχήνα ( bxo disease ), και σε κάποιες περιπτώσεις Σακχαρώδη Διαβήτη. Μερικές φορές, μικροτραυματισμοί που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή ακόμη και κατά τη διάρκεια των ερωτικών παιχνιδιών δημιουργούν μικρού βαθμού ίνωση κατά την επούλωση και αυτό μπορεί να αποτελέσει την απαρχή δημιουργίας φίμωσης. Η θεραπεία της φίμωσης είναι κατά βάση χειρουργική, δηλαδή κάνοντας περιτομή. Η περιτομή θεραπεύει οριστικά τη φίμωση , χωρίς πιθανότητα υποτροπής. Σε έμπειρα χειρουργικά χέρια επιτυγχάνεται εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Μετά την περιτομή, η βάλανος είναι συνέχεια εκτεθειμένη, δηλαδή δεν καλύπτεται πλέον από την ακροποσθία. Αν ο ασθενής το  επιθυμεί, μπορούμε να κάνουμε περιορισμένη εκτομή της ακροποσθίας, οπότε η βάλανος μπορεί να καλύπτεται μερικώς.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι σε άνδρες που έχουν υποβληθεί σε περιτομή μειώνεται σημαντικά  ο κίνδυνος μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ιού HIV (AIDS). Επίσης ο κίνδυνος καρκίνου του πέους σε άνδρες που έχουν υποβληθεί σε περιτομή σε νεαρή ηλικία, παρουσιάζεται εξαιρετικά χαμηλός.
Η Περιτομή είναι μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις στην Ουρολογία. Συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία, αν όμως το επιθυμούμε μπορεί να γίνει και με γενική αναισθησία. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 30’. Ο ασθενής είναι σε θέση να αποχωρήσει από την κλινική αμέσως μετά την επέμβαση ( day case ), ενώ την επόμενη μέρα μπορεί να επιστρέψει στις συνήθεις του ασχολίες. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης τοποθετούνται πολύ λεπτά ράμματα τα οποία απορροφούνται σε διάστημα περίπου 2 εβδομάδων, συνεπώς δεν χρειάζεται η αφαίρεσή τους από το γιατρό. Ο πόνος μετά την επέμβαση είναι ελάχιστος και συνήθως δεν χρειάζεται να χορηγηθεί κάποιο είδος παυσίπονου. Η πλήρης επούλωση του τραύματος επέρχεται σε διάστημα περίπου 3 εβδομάδων, με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Η επανέναρξη της  σεξουαλικής δραστηριότητας γίνεται συνήθως στις 3-4 εβδομάδες.