Λίγα λόγια γνωριμίας με την ειδικότητα της Ουρολογίας

Οι ιατροί Ουρολόγοι ασχολούνται με τις παθήσεις του Ουροποιητικού συστήματος του Άνδρα και της Γυναίκας, καθώς και με τις παθήσεις του Γεννητικού συστήματος του Άνδρα.

Τα πιο συχνά περιστατικά που απασχολούν το ανδρικό φύλλο αφορούν κυρίως  παθήσεις του Προστάτη (Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη,  Καρκίνο του Προστάτη , Προστατίτιδες), Παθήσεις της Ουροδόχου Κύστης (Φλεγμονές, θηλώματα, Λιθίαση), Λιθίαση του Ουροποιητικού (Λίθοι Νεφρών, Ουρητήρα, Ουροδόχου Κύστης ), Παθήσεις των Νεφρών, παθήσεις των Γεννητικών οργάνων, και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Κομμάτι της ειδικότητας της Ουρολογίας αποτελεί και η Ανδρολογία. Αντικείμενο της Ανδρολογίας  είναι κυρίως τα πεδία της στυτικής δυσλειτουργίας, και της Υπογονιμότητας.

Ενώ οι Άνδρες είναι καλά εξοικειωμένοι με την ειδικότητα της Ουρολογίας, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το γυναικείο φύλο .

Πολλές φορές οι Γυναίκες  εμφανίζονται να μη γνωρίζουν ακριβώς το αντικείμενο στο οποίο εξειδικεύονται οι ιατροί Ουρολόγοι.  Ως αποτέλεσμα πλημμελούς πληροφόρησης σχετικά με την ειδικότητα, οι γυναίκες διστάζουν πολλές φορές να απευθυνθούν στον Ουρολόγο, με αποτέλεσμα να καθυστερούν να βρουν λύση στο πρόβλημά τους.

Doctor examining patient with kidney pain in clinic

Είναι γεγονός πως για κάποιες παθήσεις στις γυναίκες, υπάρχει επικάλυψη ανάμεσα στις ειδικότητες της Ουρολογίας και της Γυναικολογίας. Για παράδειγμα για μία απλή κυστίτιδα (Ουρολοίμωξη), μία γυναίκα μπορεί να απευθυνθεί σε ιατρούς και των δύο ειδικοτήτων. Επίσης η ακράτεια ούρων, σε κάποιες μορφές της μπορεί να αντιμετωπισθεί και από τον ιατρό γυναικολόγο.

Δεν είναι σπάνια η ερώτηση με την οποία έχω έρθει αντιμέτωπος αρκετές φορές από γυναίκες. “Γιατρέ εσείς είστε Ουρολόγος – Ανδρολόγος, βλέπετε και γυναίκες?”, πιστεύοντας λανθασμένα πως ο Ουρολόγος είναι μόνο ιατρός των Ανδρών.

Η απάντηση είναι φυσικά πως οι Ιατροί Ουρολόγοι αντιμετωπίζουν, και είναι αποκλειστικά αρμόδιοι, για τις παθήσεις όλων των οργάνων του Ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ιατροί Ουρολόγοι αντιμετωπίζουν τις λιθιάσεις (πέτρες) των νεφρών στις γυναίκες. Οι ιατροί ουρολόγοι αντιμετωπίζουν όλες τις Ουρολοιμώξεις, και κυρίως τις πιο σύνθετες (επιπλεγμένες), όπως είναι για παράδειγμα μία πυελονεφρίτιδα που συνδυάζεται με απόφραξη του ουρητήρα.  

Ειδικά στις περιπτώσεις που έχουμε υποτροπιάζουσες Ουρολοιμώξεις είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Ουρολόγου να διερευνήσει, με τις κατάλληλες εξετάσεις, τις πιθανές αιτίες, καθώς και να συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

Οι ιατροί Ουρολόγοι αντιμετωπίζουν την ακράτεια ούρων στις γυναίκες. Υπάρχουν, βασικά, 3 μορφές ακράτειας ούρων. Η ακράτεια επιτακτικού τύπου (urge incontinence), η ακράτεια εκ προσπαθείας (stress incontinence), και η ακράτεια μικτού τύπου (mixed incontinence). Είναι πολύ σημαντικό να γίνει η κατάλληλη κλινική και εργαστηριακή διερεύνηση, με τη λήψη του σωστού ιστορικού, από τον ιατρό Ουρολόγο ώστε να αντιμετωπισθεί σωστά η ακράτεια.

Υπάρχει και μια πληθώρα άλλων Ουρολογικών παθήσεων και συμπτωμάτων για τις οποίες η γυναίκα θα πρέπει να απευθυνθεί στον ειδικό Ουρολόγο, όπως οι όγκοι (νεοπλάσματα) του Νεφρού και της Ουροδόχου κύστεως, οι διαταραχές Ούρησης, οι παθήσεις των Νεφρών, η Υδρονέφρωση, η Νευρογενής Ούρηση, η Υπερδραστήρια κύστη, η διερεύνηση της μακροσκοπικής αιματουρίας κ.λπ.

Είναι λοιπόν σημαντικό οι Γυναίκες όπως είναι εξοικειωμένες με τις επισκέψεις στον Γυναικολόγο, να μη διστάζουν, όταν απαιτείται,  να επισκεφθούν  και τον ειδικό Ουρολόγο, ο οποίος γρήγορα και με ακρίβεια θα θέσει τη σωστή διάγνωση που αποτελεί τη βάση για μία αποτελεσματική θεραπεία.